Ingenting slår lokalkunnskap! Lokalkunnskap er ikke gratis. Det tar evigheter å opparbeide seg. Det er et sammensurium av tips fra gode venner, prøving, feiling… ikke minst feiling, og mange timer på sykkelen. til slutt er du en slags los..”stisykkel losen”.

Er du allerede en sertifisert “stisykkel los” i ditt lokale område er nok ikke denne artikkelen noe for deg da ønsker jeg ikke ta tiden din. Og mens vi er inne på tid……

Jeg mener bastant at en av nøklene til et godt liv er å optimalisere fritiden. Slik får man dekket sine behov for rekreasjon. Jo lengre tid du har på sykkelen og kortere tid man bruker på å planlegge turen, jo bedre er livet. Dette er for meg mer relevant i hverdagen da man har små korte vinduer man får utøvd sin lidenskap. Skal man på lange turer kan planleggingsfasen være gøy og spennende. Likevel topper planleggingsfasen aldri utførelsen av prosjektet for meg. Først og fremst angrer man på alle turene man ikke tok. Deretter er det delt andreplass mellom alle stier jeg har bommet på, og alle trær jeg har dundra inn i. 

Er du en nyfrelst stisykler og er midt i prosessen av å kartlegge stier som: 

  • Passer ditt nivå
  • Passer inn i den lille timen du har til rådighet mellom jobb og unger
  • Er på vei til jobben ?  

Da blir fort planleggingsfasen en tidstyv!

Vi i TRYE syns selv dette er vanskelig. Vi har ofte dratt et sted med det formål å sykle en heeeeeelt råååå sti. Bare for å finne ut at vi kom ned på feil side av elven og fikk en halv kjip steinete møkka sti under pedalene. Når vi snur og ser opp ser vi stien vi burde valgt. Da er eneste alternativ å bli litt lei seg og prøve å ikke drite seg ut gang. Du får ikke den tiden tilbake. Du har lært nå “Simon…du har lært nå……”, tenker jeg.

Spol frem to uker og jeg har sykla meg inn i et busskass, og stresser med å finne det ene treet som sto ved steinen jeg mente skulle være der du skulle ta til høyre for å komme raskest hjem. Smarte folk lærer av sine egne feil. Da jeg ikke er så smart så tar denne prosessen tid.

Genier lærer av andres feil. Så dere som har litt mer i nepa en meg gjør meg en tjeneste å lær av mine. I den anledning ønsker jeg å dele det jeg mener er en lur måte å få inn ferdige turforslag fra Trailguide siden, til Norgeskart outdoor appene.

Du kan da legge inn turer fra trailguide på et offline kart du har med deg på tur som forsikrer deg at du er på rett vei og ønsket sti. Vi har forsøkt så godt vi kan å lage en guide til hvordan du raskt kan gjøre dette på din mobiltelefon.

App og Nettside

Klikk her for å komme til app store
Norgeskart Outdoors. Er en kartapp der du kan laste opp GPX koordinater å lagre turforslagene fra Trailguide og andre tjenester offline! genial å ha på tlf. Den koster 50 kr per år og det er den vel pengene etter min mening

trailguide.net er en fantastisk nettside for alle stisyklere. Her finner du turforslag lagt inn av andre syklister i ønsket område. Her får man lastet ned GPX koordinatene som du legger til i Norgeskart Outdoors

Hvordan laste ned offline stisykkel ruter

Steg 1
Åpne trailguide.net å finn en sti du ønsker å lagre. Jeg har valgt stien “Flyt-Løypa” i denne guiden

Steg 2
Last ned GPX koordinater ved å gå inn på stien å klikke download. Det vil da lagre seg en GPX fil på din telefon

Steg 3
Åpne Norgeskart outdoors appen
Åpne menyen og gå inn på “mine data”

Steg 4
Tykk på “ruter” – så meny oppe i høyre hjørne – Velg så “les fra fil” importer gpx filen du lastet ned fra trailguide.net

Slik ser det ut når filen er lastet ned

Steg 5
Last ned turforslaget du valgte på telefonen din i tilfelle du mister dekning når du er ute å sykler ved å trykke: Meny – kart og kartlag – og så trykk: “Lagre område”

Steg 6
Velg ønsket område rundt stien, kan være greit å ha med litt mer enn bare stien om det er transportstrekning for å komme seg dit

Trykk på “endre” for å endre zoom nivåer. Vær obs på at om du velger alle zoom nivåer vil filen bli for stor!

Steg 7
Etter du har valgt zoom level trykker du på “load”. Kartet lastes da ned i bakgrunnen. Ikke få panikk hvis dette tar lang tid. Det lastes via statens kartverk og det er begrenset med båndbredde.

Løypa ligger nå lagret i ditt kart offline !
Du kan nå legge inn alle spennende stier du finner på trailguide i ditt nærområde på ditt offline kart. Sykle de så ofte du ønsker og har tid. Samtidig kan du lett finne veien ved hjelp av kartappen om du sykler deg vill. Du trenger ikke en gang være online.

Legg gjerne igjen kommentarer under på om du syns dette er alt fra helt konge til helt ubrukelig. Gi meg gjerne også tilbakemeldinger på guiden over. Det setter jeg fryktelig pris på. Dette var mitt første blogginlegg! så det skal jeg ut å feiere med en snus og en vintertur med piggdekk ! Håper inderlig jeg ser dere der ute.

– Simon Fra TRYE (skal hilse fra Hans også)